Hjelp! Hvordan skal jeg prissette tjenestene mine!? 5 nyttige tips.

 

Hei! I denne ukens blogginnlegg har lyst til å ta opp et (litt ubehagelig, men viktig) tema som angår alle som driver egen business, nemlig prissetting. 95 prosent av mine kunder er selvstendig næringsdrivende, de fleste av de har nettopp «kastet seg ut i det» og opprettet sin egen virksomhet. Jeg får derfor ofte spørsmål som …

 

— Hva skal jeg ta for de ulike tjenestene jeg tilbyr?

— Vil kundene mine forsvinne hvis jeg hever prisene mine?

— Bør jeg ta betalt per time eller per prosjekt?

— Bør jeg kreve forskuddsbetaling?

— Bør jeg tilby betalingsplaner?

— Bør prisene ligge synlige på websiden min, eller skal jeg informere om pris først når en potensiell kunde tar kontakt?

 

Kjenner du deg igjen ? 

Prissetting kan være vanskelig! Og litt skummelt. Priser du for lavt vil du ikke få endene til å møtes, priser du for høyt kan du risikerer å skremme bort potensielle kunder.  Men hvis virksomheten din i en eller annen form innebærer salg av tjenester, kommer du dessverre ikke utenom.

 

Min historie …

 

I starten syntes jeg det var helt grusomt å plutselig skulle ta meg betalt for noe jeg jo hadde drevet med på hobbybasis i mange år, jeg hadde aldri hatt profesjonelle betalende kunder. Jeg valgte derfor først å jobbe gratis (I know, helt håpløst). Etter hvert tok jeg meg litt betalt (for syns skyld). Men jeg turte ikke å regne ut timesprisen min en gang, fordi jeg visste jeg gikk i minus. Big time!

 

Etter 10 år som interiørblogger kjente jeg imidlertid den ideelle kundegruppen min godt, allerede fra starten, noe som selvfølgelig var en stor fordel. Bloggere, designere, stylister og fotografer har øye for det lille ekstra og forstår viktigheten av det å ha et profesjonelt brand.

 

Jeg har vært så heldig å få jobbe med Trine aka Trines Matblogg, Elisabeth HeierStudio Kvänum Oslo, Emma Fisher og hel hel haug med fantastiske folk de siste årene, både norske og utenlandskeI 2018 står nye, fantastiske brands og spennende prosjekter på agendaen. Jeg er fullbooket ut august og har så mange på venteliste at det nesten er flaut – noe som igjen har ført til at jeg åpner for bookinger kun 2 ganger i året. Det beste? Nå priser jeg tjenestene mine slik at det er mulig å leve av det jeg brenner for. (ja, jeg vet jeg har vært heldig. Og det gjør meg utrolig ydmyk og så, så takknemlig)

 

Kombinasjonen ‘småbarnsmor + egen business’ er defintivt utfordrende til tider. Målet for 2018 er derfor færre kunder. Og bedre tjenester. Det førte til at jeg tok mot til meg og hevet prisene i januar. Men da hadde jeg selvfølgelig også forbedret og tilført designpakkene, prosessen og kundeopplevelsen noe nytt og bedre. Resultatet overrasket meg! Jeg har aldri fått så mange henvendelser som nå. Ved å justere priser og antall kunder har jeg mulighet til å fokusere enda mer på kunden, jeg kan yte bedre service og levere et bedre sluttprodukt.

 

Jeg har fundert på det mange ganger. Hvorfor er noen villig til å betale for mine tjenester? Svaret er som oftest tid. Eller snarere spart tid. De fleste vet at det kan ta en evighet å prøve seg fram og finne ut av alt sammen det selv. Det er en nyttig investering å få hjelp av noen som kan, vet og er klar for å hjelpe deg fra A til Å på den raskeste og enkleste måten. Kunder som kommer tilbake igjen og igjen er et godt tegn på at du gjør noe riktig. En pris som gir kundene mye for pengene, og som gjør deg inspirert til å gyve løs på et nytt prosjekt, det er ‘vinn-vinn’ : )

 

 

Bli kvitt den dårlige samvittigheten!

 

Jeg elsker å skape og være kreativ, men jeg er ingen god selger. Det er så lett å få «dårlig samvittighet» og tenke at prisen er alt for høy, og så setter man den ned fordi «det er det beste for kunden». Tanken er god, men når familie og de man er glad i stadig får en mindre del av tiden din (fordi man ikke klarte å si nei eller «fornærme» noen med alt for høye priser) er den kanskje ikke så god allikevel. For at andre skal kunne ta deg, ditt arbeid og din virksomhet alvorlig, må du ta deg selv alvorlig.  Du trenger ikke å rettferdiggjøre prisen din. Det er din business, det er bare du som bestemmer hvor mye du ønsker å ta for tjenestene dine. Hvis kundene er villige til å betale den prisen du har satt på en tjeneste, så er det fordi de mener den er verdt det.

 

Som selvstendig næringsdrivende gjør du sikkert 1000 ulike oppgaver som ikke genererer direkte inntekter. E-post, telefoner, oppfølging, sosiale medier, oppdatering av webside, blogging, gratis innhold, markedsføring, regnskap, fakturering, kurs, møter og ikke minst all den tiden du bruker på å holde seg oppdatert på det som skjer innen din bransje …  Listen er uendelig lang. Du får  trolig ikke betalt for denne jobben, men den er allikevel tett knyttet opp mot kundene dine. Uten alt dette hadde du ikke kunnet tilby de tjenestene du tilbyr. Husk å få dette med i regnesykket. Hvor stor prosentandel av arbeidet ditt er fakturerbart?

 

 

Tips til hvordan du prissetter tjenestene dine

 

1. Hva gjør de andre ? 

Undersøk gjerne hva andre innen bransjen tar for tilsvarende jobber eller tjenester Ta en titt på priser og tjenester, men ikke kopier. Kanskje noen av disse aktørene «ligger litt foran deg i løypa», eller kanskje de nylig har hevet prisene sine.

 

2. Be om råd fra dyktige kollegaer. 

Snakk med kollegaer og konkurrenter som vil deg vel. Hva synes de er en passende pris?

 

3. Kartlegg tiden din

Perfeksjonisten i meg har en tendens til å undervurdere hvor mange timer et prosjekt vil kreve. Ved hjelp av nyttige verktøy som Toggl kan du kartlegge hvor mye tid du bruker på de ulike tjenestene dine. Ved å regne på tidsfaktoren vet du hvor grensa for å gå i null ligger.

 

Frilanskalkulatoren er også et nyttige verktøy.

 

8 tips til organiserte og effektive arbeidsdager

 

4. Hva føles greit ? 

Noen mener man bør posisjonere seg som ekspert i markedet og prise tjenestene sine høyt fra dag én. Har du erfaringen og kundene og er trygg på du er profesjonell i alle ledd – kjør på! Men føles det ikke riktig å ligge helt i det øvre prissjiktet, er det selvfølgelig helt ok å starte litt forsiktig. Ps. Se faktorer som kan påvirke prisen under ..

 

5. Faktorer som kan påvirke prisen

— Erfaring og kompetanse

— Nivået på det er arbeidet du leverer

— Utdannelse

— Kompetanse og spesialkunnskap

— Hvor prestisjefylte oppdraget er

— Originalitet og stil

— Hvor etterspurt du er, og hvor lett du får oppdrag

— Varighet og størrelse på oppdraget

— Hvor stor prosentandel av tida brukt til oppdraget som er fakturerbar

— Betalingsvilkår (forskudd kan gi lavere pris pga. økt sikkerhet)

— Leveringstid (kortere tid = høyere pris)

— Reklameeffekt (hva jobben kan gi deg av positiv omtale, status og nye kunder…)

 

 

Jeg håper du synes dette var nyttig !

/Anette

 

Leave a comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *