Hvordan si nei, uten å få dårlig samvittighet. 5 nyttige tips!

 

Kunsten å si nei handler ofte om å vite når og hvorfor vi vil si nei, og å sette grenser når vi trenger det. For er det egentlig mulig å si et helhjertet ja, hvis man ikke samtidig føler seg fri til å kunne si nei?

 

Tips! Kjenn dine egne grenser. Vi er forskjellige, også i måten vi forholder oss til grenser, aktivitetsnivå og arbeidsmengde. Jeg anbefaler deg derfor å bli kjent med dine egne grenser …

 

Skriv ned verdiene til virksomheten din slik at de blir retningsgivende for valgene dine. Ellers blir det lett følelsene, omstendighetene eller presset for å tilfredsstille andre som bestemmer avgjørelsene dine. Dette vil gjøre det enklere å vite hvordan du kan ta vare på deg selv, og hvordan du kan kommunisere et nei på en god måte i den gitte situasjonen.

 

Driver du egen business?


Etter nesten 10 år som ‘soloentreprenør’ har jeg etter hvert lært meg å stole mer på magefølelsen min. Jeg kjenner kundegruppen min godt, og vet hvilke type kunder jeg matcher best med, noe som gjør det lettere å akseptere at ikke ALLE kunder er drømmekunder – og selvfølgelig motsatt, at man definitivt ikke er alle kunders drømmedesigner ; )

 

Jeg blir alltid like glad for nye henvendelser, og det å si nei til nye prosjekter og nye kunder kan kanskje høres ut som en veldig dårlig metode for å booste businessen. Men noen ganger er det allikevel riktig, og ikke minst viktig, selv om det er ubehagelig. For ja, det kan være vondt å føle at man ikke lever opp til andres, og egne, forventninger.

 

Men kanskje kunden spør etter et produkt eller en tjeneste du ikke tilbyr? Kanskje varen er utsolgt på ubestemt tid? Kanskje stiller kunden et urimelig krav? Eller kanskje kunden ber deg om å gjøre noe som ikke føles riktig for deg?

 

Ps. Gikk du glipp av Del 1 : Når sier man nei? 16 røde flagg som bør få varsellampene dine til å blinke? Da vil jeg anbefale deg å lese dette blogginnlegget først.

 

Driver du egen business kommer det garantert til å dukke opp situasjoner der du er nødt til å si nei. Under finner du noen av mine beste tips til hvordan du kan si nei på en hyggelig og profesjonell måte, uten å få dårlig samvittighet:

 

01. Vær tydelig


Forklar hvorfor du sier nei. Ja, noen ganger kan faktisk det å si nei være til det beste, både for deg og kunden din. Men husk, det er viktig at kundene dine vet at du lytter til ønskene og bekymringene deres, at de føler seg sett og at du formidler at ditt ønske er å hjelpe dem. Hvis du bare sier nei uten å forklare hvorfor, vil de trolig føle både frustrasjon og skuffelse.

 

«La meg forklare hvorfor jeg dessverre ikke tilbyr denne tjenesten …  «
“Hovedårsaken til dette er at ……”
«Beklager, men varen du ønsker deg er ikke tilgjengelig  … ”

 

Det er faktisk en styrke å kunne si nei. Å si nei er en viktig del av det å kommunisere på en tydelig måte.

 

02. Vær ærlig


Jeg liker å hjelpe andre, det er jo det som er årsaken til at jeg opprettet firmaet mitt. Og som den løsningsorienterte optimisten jeg er, har jeg en klar tendens til å si ja, selv om jeg vet at jeg burde si nei. Jeg ønsker ikke å skuffe noen. Du kjenner deg kanskje igjen?

 

Men du, vi gjør nok ofte den feilslutningen å tro at folk blir lei seg, når sannheten er at de fleste egentlig setter pris på mennesker som er ærlige og sier nei når de mener nei, og ja når de mener ja. Så våg å være ærlig, og finn ut hva du ønsker å bruke tiden din på. Det handler til syvende og sist om respekt, både overfor kunden din – og ikke minst overfor deg selv.

 

03. Stol på deg selv


Hvis du stadig går i «ja-fella» er det som regel et bevis på at dette med grenser ikke er noe du helt tror på selv enda. Ofte bunner det i frykt og usikkerhet. Kanskje du til og med tror at du ikke er like viktig som kunden din? Eller at tiden din ikke er like viktig som kundens? Hvis du ikke setter grenser, er det som regel fordi du tror du ikke fortjener dem …

 

Når du stoler på deg selv og dine egen grenser er det enklere å kommunisere dem. For husk, det å sette grenser vil ikke komme i veien for sunne kunderelasjoner. Nei, det kan faktisk bidra til å hjelpe både deg og kundene dine med å vokse.

 

”Beklager, men det kan jeg dessverre ikke hjelpe deg med akkurat nå .. ”.
”Den dagen passer dessverre ikke for meg … ”.

 

04. Tilby alternativer


Husk, selv om noen kunder ikke er ideelle for deg og din virksomhet, behøver ikke det bety at de ikke vil matche godt med noen andre. Jeg henviser derfor alltid kunden til dyktige kolleger i bransjen, til noen jeg vet kan tilby det kunden etterspør eller ønsker seg, og som garantert er mye dyktigere enn meg på akkurat dette feltet. Da er det lettere å si nei, med god samvittighet.

 

«Jeg beklager, jeg tilbyr ikke denne tjenesten, men jeg vet at …  gjør det. Vil du jeg skal ta kontakt med henne for deg?»

 

Sannsynligheten er stor for at kunden vil bli positivt overrasket og bli sittende igjen med en godt inntrykk av deg og virksomheten din (til tross for at du ikke kunne hjelpe dem denne gangen). Tror du ikke? 

 

05. Du må øve


Evnen til å ta i bruk ordet nei er ofte ren ferdighetstrening. Så du må ha motivasjon og lyst til å ta tak i dette, for å kunne gjøre noe med det. Planlegg derfor hva du skal gjøre i de situasjonene det kan bli aktuelt å si nei. Lag f.eks. maler for svar på e-post / ulike henvendelser.

 

Masse lykke til !

 

 

Jeg håper du synes dette var nyttig! Jeg blir veldig glad hvis du ønsker å dele noen innspill, spørsmål eller tanker rundt dette i kommentarfeltet under.
/ Anette

 

 

 

Leave a comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *